Hvornår kommer hunde og katte i løbetid?

Published by: 0

Løbetid hos hunde og katte

Hvis du anskaffer dig en tæve eller en hunkat, må du forberede dig på, at dit kæledyr på et tidspunkt kommer i løbetid. Løbetid er en tilbagevendende periode i dyrets livs, og det kan påvirke dets adfærdsmønster.

Løbetid markerer, at dyret er kønsmodent, og det er således i disse perioder, at dyrene får ægløsning og kan blive befrugtet. Uanset om du ønsker at få hvalpe eller killinger eller ej, bør du være opmærksom på løbetid hos dit kæledyr, og hos en erfaren dyrlæge kan du altid søge gode råd og vejledning.

Tæver og løbetid

Tæver kommer i løbetid første gang, når de er mellem 6 og 24 måneder gamle. Dette er et stort tidsinterval, og det skyldes, at der er markante forskelle på de enkelte hunderacer – store hunderacer kommer som regel senere i løbetid end små hunderacer.

Du kan forvente, at din tæve gennemsnitligt kommer i løbetid hver syvende måned. Også i forhold til hyppighed er der forskel fra race til race, men dette er en tommelfingerregel. I takt med at hunden bliver ældre, vil der gå længere tid mellem løbetiderne, men løbetid fortsætter dog som regel hele hundens liv.

Hunkatte og løbetid

Hunkatte kommer typisk i løbetid første gang, når de er mellem 6 og 12 måneder gamle. Hvor ofte katten herefter kommer i løbetid, afhænger af, om katten er ude, eller om den holdes som indekat. For katte, der er i naturen, kommer løbetiderne typisk ikke om vinteren, men resten af året kan de komme i løbetid med 2-3 ugers mellemrum.

For katte, der holdes indendørs, kan løbetid derimod kommer på alle årstider. Også her vil kattene være i løbetid med et par ugers mellemrum, og katte kan således have mange løbetider i løbet af året.

Hvis din kat er usædvanlig kælen, smider sig på gulvet, og er mere højrøstet, end den plejer at være, er det tegn på, at den er i løbetid.

Undgå løbetid med sterilisation

Hvis du ikke har interesse i at få hvalpe eller killinger, kan du lade din hund eller kat sterilisere. Du kan få foretaget sterilisering hos en dyrlæge nær Charlottenlund, hvor indgrebet gøres smertefrit.

Sterilisering er et større indgreb end kastration af hunde, da æggestokke og livmoder skal fjernes. Dette gøres under operation, hvorfor dyret vil være påvirket af smertestillende medicin og krave i dagene efter operationen.

Udover at fjerne muligheden for hvalpe eller killinger reducerer sterilisering også risikoen for kræft. Hos både hunde og katte reducerer sterilisering risikoen for kræft i mælkekirtlerne betydeligt.

Hjørnegårdens Dyreklinik Aps
Kastrupvej 243
2770 Kastrup
36301030

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *